Bennettwallabie

Wallabies (Macropus) zijn kleine tot middelgrote buideldieren die van oorsprong in Australië, Indonesië (Papua) en Papua Nieuw Guinea voorkomen. In Nederland is het toegestaan vier Macropus-soorten te houden als huisdier of in dierenparkjes of kinderboerderijen. Door hun formaat hebben Wallabies weinig natuurlijke vijanden, alleen grote hondachtigen en reptielen kunnen een wallaby aan. Wallabies kunnen zich goed verweren door met hun poten of staart te slaan.

De Bennett- of roodnekwallaby (Macropus rufogriseus) is een wallaby, een klein soort kangoeroe, uit Oost-Australië.

Kenmerken.

De Bennettwallaby heeft een grijsbruine vacht, met een witte buik. De zilverkleurige staart heeft een zwarte punt, net als zijn oren, poten en snuit. Hij wordt 70 tot 105 cm lang[2], en heeft een staart van 60-70 cm. De achterpoten kunnen tot 20 tot 22 cm lang worden. De kangoeroe is een middelgrote soort van 6,8 tot 22 kg, waarbij het mannetje gemiddeld 13,2 kg weegt, en het vrouwtje 10,5 kg. Er bestaat ook een albino-variant, die verder dezelfde kenmerken heeft als zijn grijze soortgenoten.

Gedrag.

De wallaby leeft solitair of in kleine, losse groepjes van 2 tot 5 vrouwtjes en hun jongen. Paartjes trekken niet langer dan 24 uur met elkaar op. Bij gevaar stampen ze hun voeten. De draagtijd is 30 dagen, waarna het jong 280 dagen in de buidel blijft. Moeder en kind blijven daarna nog één maand bij elkaar.

IUCN Red List of Threatened Species. Voor het laatst onderzocht en beoordeeld op 15 juni 2015.

Resultaat: Stabiel.

Leefwijze.

De Bennettwallabies leven in hoog struikgewas in zuid/west Australië. Bij voorkeur op betrekkelijk open terrein met weinig bomen. Daar grazen de wallabies van zonsondergang tot aan de eerste ochtendgloren. De wallaby leeft solitair of in kleine, losse groepjes van 2 tot 5 vrouwtjes en hun jongen.

Paartjes trekken niet langer dan 24 uur met elkaar op. Bij gevaar stampen ze hun voeten. Als het kind de buidel van de moeder verlaat blijven ze daarna nog één maand bij elkaar.

Verspreiding in Europa.

De Bennetwallabie komen van oorsprong voor in Australië. De soort is rond 1940 in het Peak District in Engeland ontsnapt, waar nu nog een kleine populatie zou kunnen leven. Sinds 1975 komt de soort ook voor bij Loch Lomond in Schotland. De soort wordt in Europa ook gehouden, vaak op (particuliere) kinderboerderijen, dierentuinen, maar ook als huisdier. Recentelijk zijn er in Nederland aanrijdingen geweest met wallaby's zodat het vermoeden bestaat dat er hier enkele ontsnapte exemplaren vrij rondlopen. In het zuidelijke natuur- en landbouwgebied van Duurswold is tussen Froombosch en Woudbloem in het vroege voorjaar van 2010 een groepje van vier Bennettwallaby's gesignaleerd.
In de negentiende eeuw is de Bennettwallaby uitgezet in Nieuw-Zeeland.

De Bennettwallabies zijn de grootste kangaroes van het geslacht Wallabie.

Belangrijke gegevens.

Dracht: 29 tot 30 dagen.
Twee jongen per jaar. De jongen blijven 269 tot 285 dagen in de buidel.
Volwassengewicht: tot 27 kg.
Lichaamslengte: 92 tot 120 cm.
Staartlengte: 65 tot 75 cm.

Commentaar.

Er is 1 aanvulling geweest voor dit artikel.

  1. H.J. van Rooten September 2015

    Wij maken gebruik van bronnen, foto's, video's enz. van het internet, maar ook uit boeken en encyclopedieën. Het kan dat onbedoeld copyright gebruikt wordt, waarschuw ons zodat we dit direkt kunnen aanpassen.

Uw commentaar.

Uw e-mail adres zal niet worden getoond.